Sn. Bakanımız İdris GÜLLÜCE ve Sn. Müsteşarımız Mustafa ÖZTÜRK tarafından açılışı yapılan “Altyapı Tesisleri Yapımına Ait Usul ve Esasların Belirlenmesi Projesi Çalıştayı” altyapı sektöründe faaliyet gösteren paydaşlar ile üniversitelerden konunun uzmanı akademisyenlerin katılımlarıyla 17-18 Eylül 2015 tarihinde Ankara Anadolu Hotels Down Town’da, gerçekleştirilmiştir.
Açılışına Genel Müdürümüz Vedad GÜRGEN'in de katıldığı çalıştayın ilk açılış konuşmasında Genel Müdür Yardımcımız Mustafa Tahsin BADEM, Genel Müdürlüğümüzün kuruluşu ile Altyapı Tesisleri ve Envanterine ilişkin görevleri ve projenin safahatı hakkında özet bilgi sundu. Altyapı Tesislerinin Yapımına ait Usûl ve Esasların Belirlenmesi” projesi kapsamında elde edilen çıktılar tartışılmak üzere Çalıştay evvelinde de katılımcılar ve kamuoyu ile Bakanlığımız linkinden paylaşıma açılmış olup, halen bu adreste yayınlanmaya devam etmektedir.
http:////webdosya.csb.gov.tr/db/altyapi/editordosya/altyapi.rar
Daha sonra Proje yürütücüsü Yıldız Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet DEMİR proje hakkında sunum yaptı. Prof. Dr. Ahmet DEMİR'in SUNUMU
Sayın Bakanımız, konuşmasında; geçmişte bir belediye başkanı ile aralarında geçen diyaloğu aktararak, altyapı envanterinin önemine vurgu yaptı. Belediye Başkanının “Abbas usta ölmesin diye gözünün içine bakıyoruz. Yerin altında boru, kablo ne, nereden geçiyor o biliyor. Ona bir şey olursa ne yaparız.” diyerek bu konudaki eksikliği ortaya koyduğunu anlattı. Diğer taraftan eksikliklerimizden gocunmamamız gerektiğini ve ülkemizin altyapı konusundaki bugünkü durumunun, 1890 lı yıllarda bazı yönleri ile altyapı tesislerine ve yönetimine ilişkin meseleleri çözümlemiş olan batılı toplumlar ile karşılaştırılmasını doğru bulmadığını, daha 1922 yılında Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Meclis görüşmelerine ara verdiklerinde bahçede Polatlı’dan gelen Yunan top seslerini duyduklarına değinerek açıklayan Sayın Bakanımız yapılan çalışmaların çok kıymetli olduğunu belirtti ve çalışmayı yürüten Üniversite ve Bakanlık çalışanlarına teşekkür etti. Göçün engellenemez bir olgu olduğu ve Anadolu toprakları sürekli bir göç güzergahı olduğundan batılı uygarlıklara göre daha dinamik olmamız gerektiği, bu nedenle teknik usul ve esaslarımızın da dinamik ve esnek olması gerektiği yönüyle AB kriterlerinden farklılaşabileceği konusunda görüşlerini bildiren Sayın Bakanımız bu şekilde Çalıştayımızı, kıymetli katılımı ve konuşmaları ile başlattı.
Açılışın ardından 2. Oturumda Genel Müdürlüğümüz Altyapı Dairesi Başkanı Dursun DUYAR bir sunum yaptı. 2 gün süren Çalıştay’da oturumlar; 1-İçmesuyu Atıksu Yağmursuyu, 2.Elektrik, Doğalgaz, Telekominikasyon dağıtım 3-Finans, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Planlama” temalı 3 ayrı grup halinde devam etti. |