Kentsel Dönüşüm Başkanlığı

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı

Antalyada toplantı

16 Ağustos 2012

 MAYIS AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİREN "6306 SAYILI AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDAKİ KANUN'UN" ANTALYA'DAKİ KAMU KURUM VE KURULUŞLARI İLE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA TANITILMASI AMACIYLA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNDE BİR TOPLANTI DÜZENLENDİ. TOPLANTIYA DAİRE BAŞKANI HASAN AKÇİN KATILMIŞTIR.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hasan Akçin, çıkartılan kanunla amaçlarının konut üretmek değil,Türkiye genelinde 6,5 milyonun üzerinde olan salaş yapıları yenilemek olduğunu söyledi.

Akçin, mayıs ayında yürürlüğe giren "6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un" Antalya'daki kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına tanıtılması amacıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında ülke genelinde ilk olarak 700-800 binanın yıkılacağını söyledi.

Bu binaların yüzde 50'sini kamu binalarının oluşturduğunu ifade eden Akçin, "Çürük çıkan binalar boşaltılacak. Amacımız bu kanunla konut üretmek değil, Türkiye genelinde 6,5 milyonun üzerinde olan salaş yapıları yenilemek. Yeni yerleşim alanları oluşturmak gibi bir amaç yok" dedi.

Bedelsiz konut yapılmayacağını, kentsel dönüşümün uygulandığı alanlarda insanların arsa payı üzerinden daire sahibi olacaklarını bildiren Akçin, ekonomik yeterliliği olmayanlara yıkım ve yapım kredileri verileceğini kaydetti.

Bazı kamu kurumlarından kapalı rezerve alanlarını talep etmelerine rağmen cevap alamadıklarını belirten Akçin, "Kurumlarımız elinde bulunan arsayı bildirmek istemiyor. Cevap istiyoruz 'yok' diyorlar. Oysa haritayı açıp baktığımızda hepsinin geniş alanları var. Bunları artık resen tespit edeceğiz" diye konuştu.

Akçin, devletin bir anda insanların elektriğini, suyunu keserek evlerini yıkacağı gibi bir algının oluştuğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Amacımız bu konuda bilinçli bir toplumun oluşması. Deprem, sel başta olmak üzere riskli olan bölgelerdeki konutların sahiplerinin de olurlarıyla daha güvenli alanlara taşınması vaya yapılarını yenilemeleri istenecek. İnsanlar bilinçli bir şekilde riskli olan bu yapılarından çıkmak istemiyorlarsa ne yapılabilir- Beğensek de beğenmesek de kamu yararına bu kanunu uygulamak zorundayız. Ülkemizdeki deprem gerçeği mutlaka göz önünde bulundurulmalı."

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır