Kentsel Dönüşüm Başkanlığı

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı

Dünya CBS günü etkinlikleri 18-19 Kasım da gerçekleştirildi.

19 Kasım 2015
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kültürünün farklı kesimlere tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacı ile her yıl Kasım ayının 3. Çarşamba günü, dünya genelinde ve Türkiye’de çeşitli etkinliklerle “Dünya CBS Günü” kutlanılmaktadır.
 
Bakanlığımızca bu yıl düzenlenen Dünya CBS günü etkinliklerinde “Coğrafi bilgi teknolojileri ile akıllı kentlere doğru...” teması ile bir zirve ve sergi gerçekleştirildi.
 
 
Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan projeler arasında, özellikle yerel yönetimlerin ihtiyacı olan kent bilgi sistemleri, Ortofoto haritalarının temini çalışmaları hakkında bilgiler verildi. Zirve ve sergi açılışında; Milli Emlak Genel Müdürü, Harita Genel Komutanı, Bakanlığımız Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü ve Tapu Kadastro Genel Müdürü açılış konuşmalarında, CBS faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
 
Özellikle kurumlar arasında veri paylaşımının yeterli düzeyde olmadığı, ortak hedef çerçevesinde paylaşım ve birlikte çalışmanın öneminin vurgulandığı konuşmalardan sonra Sayın Bakanımız İdris GÜLLÜCE de, hızlı şehirleşme sürecinde bilginin ve zamanında paylaşılmasının önemini vurguladı.
 
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de şehir merkezlerine doğru bir nüfus hareketinin yaşandığını ifade eden  Bakan Güllüce, bu hareketlenmenin beraberinde hızlı kentleşmeyi getirdiğini ve kentleşme problemlerini ortaya çıkardığını anlattı.
 
Sn. Bakan, Kentsel veriler konusunda, özellikle Altyapı konusunda yetersiz olduğumuzu belirtirken, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün bu konuda Altyapı envanterinin oluşturulmasına yönelik çalışmasına değindi.    
 
Diğer konuşmalar da özetle; Karar vericilerin her kararının ekonomik kazanç veya kayıp olarak önemli değer olduğu, bu nedenle bu kararların oluşmasına destek olan verilerin doğru, güvenilir ve eksiksiz olması gerektiği, bunun ise ancak kurumlar arası ortak çalışmalar ve veri paylaşımı sayesinde gerçekleştirilebileceği değerlendirmeleri ortaya konuldu. 
     
Kentsel Dönüşüm Alanlarının Belirlenmesi ve Senaryo Afetlerin Oluşturulması amacına yönelik veriler ile kent bilgi sistemi verilerinin ortaklaşa kullanılabildiği bir veritabanı ve yazılımının CBS ortamında sunumu ve Senaryo Afet analizinin gerçekleştirilebilmesi için, Bakanlığımız Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan protokol ile ; Genel Müdürlüğümüzün paydaşı olduğu ve CBS Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda yürütülen proje kapsamında oluşturulan “Kent Bilgi Sistemleri ve Senaryo Afetler Veritabanı” na, pilot projeye dahil edilen Talas(Kayseri) İlçesi, Elazığ İli ve Ardahan İli merkezlerinde kent bilgi sistemi verilerinin toplanması, ve  Kırşehir İli ve ilçe merkezlerinde kent bilgi sistemi verileri ile senaryo afet verilerinin toplanması ve kullanımı gerçekleştirilecek. Bu çerçevede, yerel yönetimlerin kent bilgi sistemleri için sarfettikleri tekrarlı yazılım maliyetleri nedeniyle 400 milyon TL. lik ekonomik kazanç elde edileceği ve ‘gayret tekrarı’ nın önleneceği, ayrıca projenin milli ve açık kaynak kodlu bir geliştirme stratejisi olduğu ifade edildi. 
  
Etkinliğin ilerleyen oturumlarında, Genel Müdürlüğümüz Dönüşüm Alanları Daire Başkanlığı teknik personellerinden, Jeofizik Mühendisi Selçuk ÜNAL, bu proje ve yürüyen uygulama hakkında bir sunum gerçekleştirdi   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır