Kentsel Dönüşüm Başkanlığı

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı

İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARININ "İKİNCİL HAMMADDE" OLARAK KULLANIMI

24 Haziran 2014
İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARININ “İKİNCİL HAMMADDE” OLARAK KULLANIMINA YÖNELİK ÇİMENTO, YOL VE BETON SEKTÖRÜNDEKİ ENDÜSTRİYEL UYGULAMALAR  BAŞARIYLA TAMAMLANDI.
 “2013K080040 İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Değerlendirilmesi Projesi” nin uygulanması için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile Genel Müdürlüğümüz arasında yapılan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 8 inci maddesinin (2) numaralı bendi kapsamında “İnşaat Ve Yıkıntı Atıklarından Geri Kazanılan Ürünlerin Kullanım Kriterlerinin Belirlenmesi Amacıyla Ortak Hizmet Uygulaması Protokolü” kapsamında İSTAÇ A.Ş. (İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş.) tan temin edilen geri kazanılan atıkların çimento, yol ve beton sektöründeki endüstriyel uygulamaları başarıyla tamamlandı.
Proje paydaşı çimento üreticisi AKÇANSA’nın Mimar Sinan Beldesi Marmara Cad. P.K. 1/3 34500 Büyükçekmece / İSTANBUL adresindeki fabrikasında (Büyükçekmece Fabrikası) 26.05.2014 tarihi itibariyle “İnşaat ve yıkıntı atıklarının çimento hammaddesine ikame edilerek endüstriyel ölçekte çimento üretimi”ne başlanmış olup toplam 3000 ton karışık haldeki atık değişik yüzdelerde kullanılarak üretim gerçekleştirilmiştir. Bu üretim sürecinde aynı zamanda TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Teknolojileri Enstitüsü tarafından baca gazı ölçümü yapılarak tehlikeli gaz emisyonu da takip edilmiştir.
Projenin bir diğer paydaşı İSTON A.Ş.(İstanbul Beton Elemanları ve Hazır Beton Fabrikaları San. Ve Tic. A.Ş.)’nin TUZLA Fabrikasında ise inşaat ve yıkıntı atıklarından geri kazanılan beton atıklar kullanılarak kent mobilyası, parke, menhol, betonarme boru vb beton ve beton grubu ürünlerin üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretimi takip eden günlerde İSTON AŞ tesislerinde bu ürünlerin performans testleri sistematik olarak gerçekleştirilerek ürünlerin kalitesi ve standartlara uygunluğu araştırılacak ve bütünsel olarak kullanım kriterleri netleştirilecektir.
İnşaat ve yıkıntı atıklarından geri kazanılan malzemenin kullanıldığı bir diğer sektörde, yol yapımıdır. Asfalt üretici ve aynı zamanda yol projeleri ve asfalt serimi gerçekleştiren İSFALT A.Ş (İstanbul Asfalt Fabrikaları Sanayi ve Ticaret A.Ş.) tarafından laboratuvar ölçekli deneysel çalışma sonuçlarına dayalı olarak Mavigöl Caddesi, Erciyes Sokak’ta ( Arnavutköy-İSTANBUL ) 8 metre genişliğinde, 100 metre uzunluğunda  bir bölümün kazısı yapılarak dolgu, alt temel, plentmiks ve bitümlü temel tabakalarında değişik boyut ve yüzdelerde atık kullanılarak yol üretilmiştir. Ağır vasıta trafiğinin olduğu bu sokakta yol performas değerleri izlemeye alınmıştır.
Öte yandan, 100 metrelik yolun her iki yanındaki bölümlerde ise İSTON AŞ tarafından İYA’dan üretilen banket ve parkeler döşenmiştir.
Projenin bundan sonraki aşamalarında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi koordinasyonunda Ülkemizde geri kazanım odaklı bir inşaat ve yıkıntı atıkları yönetim sisteminin geliştirilmesinde girdi olarak kullanılabilecek teknik, hukuksal ve eğitsel bazdaki dökümantasyonlar üretilecektir.

              

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır