Kentsel Dönüşüm Başkanlığı

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı

Üsküdar'da riskli bir bina törenle yıkıldı.

01 Şubat 2013
  
  
  
Üsküdar'da riskli bina yıkım törenine katılan Bakan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, 5 Ekim 2012'de 35 ilde 75 noktada kentsel dönüşüm çalışmasına başlandığını hatırlattı.

Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümün İstanbul için önemine işaret ederek, İstanbul'un ''röntgeni'' çekildikçe özellikle Kadıköy, Üsküdar ve çeşitli yerlerde, 1970'ten önce yapılan binaların elden geçirilmesi ve konunun içselleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kentsel dönüşümde vatandaşların gönül rızasını aradıklarını dile getiren Bakan Bayraktar, ''Vatandaşlarımız, evini check edecek. Bakanlık tarafından lisans verilen bir kuruluşa evlerini baktıracaklar. 'Evlerimiz afet karşısında risk taşıyor, bunu yenilememiz lazım' diyecekler. Hak sahipleri bir adım atarsa, biz de 3 adım atacağız'' diye konuştu.
Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümün belediyeler eliyle yürütüleceğini ifade ederek, ''Kalın harflerle altını çiziyorum, hangi belediyemiz daha hazırlıklıysa, vatandaşı ikna etmişse, orada daha çok faaliyet gösterecek, devletin imkanlarını burada daha çok seferber edeceğiz'' dedi.

-''6,5 milyon konutu 20 yıl içerisinde yenilememiz lazım''-
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin, bugün dünyanın şapka çıkardığı bir ülke olduğunu ve müthiş bir fotoğraf verdiğini anlatarak, gelişen ve kalkınan Türkiye'de sihirli kelimenin ''istikrar'' olduğunu, böyle bir Türkiye'de insanların artık ''sakat'' evlerde oturmaması gerektiğini söyledi.
Zaman zaman bazı vatandaşların kentsel dönüşüme direndiğini aktaran Bakan Bayraktar, valileri arayarak vatandaşları ikna etmelerini istediğini ve bu konuda başarılı olduklarını kaydetti.

Bakan Bayraktar, Türkiye'de bulunan 24 bin 500 kilometre uzunluğundaki diri fay hattının zaman zaman enerjisini boşalttığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
''6,5 milyon konutu 20 yıl içerisinde yenilememiz lazım. Bu işi özel sektör yapacak. Devlet olarak güveni ve kaliteyi yakalamak ve fiyatı düşürmek için yüzde 10-15 işin içinde olacağız. İlk iki sene hedefimiz, vatandaşın bu işi sahiplenmesini sağlamak, 2023 yılında şehirlerimizin yüzünü, şeklini ve verdiği fotoğrafı güzelleştirmektir. Evlerimizin enerjiyi savurmasını, bacalarında karbon salınımı istemiyoruz. Ulaşım sistemi modernleşmiş, çevreye duyarlı, parkları ve teknik altyapısı olan bir Türkiye istiyoruz. Bina stokunun her bakımdan güvenilir olması lazım. Sosyal devlet ilkesiyle bu işe elimizi, başımızı koyduk.''
Bakan Bayraktar, Armutlu ve Derbent'i de kentsel dönüşüm açısından riskli bölge ilan ettiklerini, ancak vatandaşın rızası olmadan orada bir adım atmayacaklarını kaydetti.

-''Kadıköy'de çok güzel bir dönüşümü başlatacağız''-
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gazetecilerin sorusu üzerine, Kadıköy'den çok sayıda müracaat aldıklarını belirterek, ''Kadıköy'de vatandaş daha duyarlı. Vatandaş üniversitelere ve lisanslandırılmış kuruluşlara başvuruyor. Kadıköy'de denetlenen binaların çoğu riskli çıktı. Burada yeni bir imar düzenlemesi getireceğiz. Çok fazla imar artışı beklenmesin. Rahatlatma bakımından, imar planını, rejimini ve yapılaşma stokunu bozmadan bir düzenleme getireceğiz. Hem Kadıköy, hem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, hem de Başbakanımıza durumu arz ettik. Kadıköy'de çok güzel bir dönüşümü başlatacağız'' diye konuştu.

Bakan Bayraktar, bu yılki hedeflerinin 200 bin birim konut ve dükkanı yıkmak olduğunu aktararak, şöyle devam etti:
''İkinci yılda 400-500 bin hedefini yakalamış olacağız. Vatandaşa rahatsızlık vermeden ve açık gözlere fırsat vermeden, onları saha dışına iterek bu işi başaracağız. Basından da çok büyük destek bekliyoruz. Bu vatan eksenli, millet eksenli bir iş. Bulunduğum hiçbir yer ve dönemde Cenab-ı Allah para sıkıntısı göstermedi. Burada da para sıkıntısı çekmeyeceğiz. Maliye Bakanımızdan, Başbakanımızdan bu parayı bulacağız.''
 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır