Kentsel Dönüşüm Başkanlığı

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı

Kentsel Dönüşüme 35 ilde belirlenen Riskli Binaların yıkımı ile start verildi.

06 Ekim 2012
BÜYÜK DÖNÜŞÜM BAŞLADI
 
6306 sayılı kanun kapsamında gerçekleştirilecek olan Kentsel Dönüşüm Uygulamasına 5 Ekim 2012 tarihinde 35 ilde start verildi.
 
    
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Kentsel Dönüşüm”ü Esenler'de başlattı.
Başbakan Erdoğan, Esenler Havaalanı Mahallesi'nde düzenlenen ''Kentsel Dönüşüm Başlıyor'' programında yaptığı konuşmada, bir yandan Suriye meselesi başta olmak üzere uluslararası meselelerle uğraşırken, bölücü terörle mücadelelerini kararlılıkla yürütürken, diğer yandan da ülkenin çözüm bekleyen bütün sorunlarına birer birer neşter atmaya devam ettiklerini söyledi.
 
Bugün de ülke için adeta bir kangren haline gelen büyük bir meselenin çözümü konusunda ilk fiili adımı atmak üzere bir araya geldiklerini ifade eden Erdoğan, Türkiye'de 1950 sonrasında başlayan köyden şehre göç dalgasının, maalesef iyi yönetilemediğini, şehirlerin, plansız, programsız bir şekilde büyüdüğünü anlattı.
 
Bunun da gecekondulaşmayı, plansız yapılaşmayı beraberinde getirdiğini belirten Erdoğan şöyle konuştu:
''Hiç kimse gecekondu yapan vatandaşımıza kızmasın. Gecekondu dediğimiz hadise, şehirleri yönetenler işlerini doğru ve tam yapmadığı için, vatandaşımızın kendi kendine, el yordamıyla bulduğu bir çözümdür. Şehirlerin bu plansız büyümesi beraberinde çevrenin tahribini, yoksulluğun derinleşmesini, afetler karşısındaki çaresizliği getirdi. Depremlerde, sellerde, toprak kaymalarında, bina çökmelerinde yaşadığımız kayıpların temelinde, büyük ölçüde şehirlerin sağlıksız büyüme süreci var. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığım döneminde, bu konuda bütün Türkiye'ye örnek olacak bir model geliştirdik. KİPTAŞ... KİPTAŞ vasıtasıyla 4,5 yılda 17 bin konut inşa ederek, istenirse, azmedilirse, irade ortaya konursa, çarpık kentleşmeyi nasıl ortadan kaldırabileceğimizi alternatifleriyle ortaya koyduk. Az gelişmiş bölge durumunda olan yerlerde, bir defa, alt, orta ve hatta üst gelir gruplarına hitap edecek konutlar yaptık. Başakşehir konutlarını, Hilal konaklarını o dönemde başlattık. Hükümete gelince, bu defa bütün ülke çapında bu çarpıklığa 'dur' demek için hemen kolları sıvadık. Bu defa Toplu Konut İdaresi'ni harekete geçirerek, ülke genelinde, planlı ve doğal afetlere karşı dayanıklı konut üretimi konusunda örnek bir model ortaya koyduk. 10 yılda, şu anda 558 bin konut inşa halinde. Bu bir dünya rekorudur. Bu konutların 450 binini sahiplerine teslim ettik ve bunların içerisinde 10, 15 ve 20 yıl vade ile teslim ettiğimiz konutlar var.''
 
''Hiçbir ayrıma gitmedik''
Başbakan Erdoğan, bu konutları, hiçbir ayrıma gitmeksizin Türkiye'nin 81 ilinde inşa ettiklerini belirterek, ''Burada AK Partili belediye var, burada yapalım, burada CHP'li belediye var, burada yapmayalım. Asla'' dedi.
 
Hedeflerinin ülkenin tamamını aynı şekilde imar etmek olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
''Çünkü 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarının tamamı bizim sorumluluğumuzdadır. Batıda ne varsa Doğu da onu görecek, kuzeyde ne varsa güney de onu görecek. 780 bin kilometrekarenin tamamını ayağa kaldıracağız.
 
Van'da deprem oldu. Van'da BDP'li belediye var diye sessiz kalabilir miyiz? Ne oldu? Söz verdik, adımı attık, şu anda bir taraftan konutları teslim ediyoruz. 23 Ekim'de oradaki en büyük konut teslim törenini yapacağız, bizzat ben de katılacağım. Söz verdiğimiz gibi 8, 9, 10 ayda konutları bitirip, depremzede kardeşlerimize teslim edeceğiz. Okullarıyla, hastaneleriyle her şeyiyle. Bu AK Parti iktidarına yakışır, bize yakışır. Biz de yakışanı yapıyoruz. Bu imkandan hiçbir ihtiyaç sahibi vatandaşımız mahrum bırakılmadı ve bırakılmayacak. Yeni yapılan binaların, afetlere karşı dayanıklı şekilde inşa edilmesi konusunda tavizsiz bir denetim sistemi kurduk. Fakat, daha önceden yapılmış binaların sağlıksız ve güvensiz olması, bizi çok daha köklü tedbirler almaya ve bu adımları atmaya yöneltti. Şimdi bu adımları atıyoruz.''
 
-Neden kentsel dönüşüm?-
Başbakan Erdoğan, kentsel dönüşüm çalışmalarını neden başlattıklarını da şöyle anlattı:
''1999 yılında meydana gelen Gölcük ve Düzce depremleri ile 2011 yılında yaşanan Van depremi, bize bu tedbirleri mutlaka, ne pahasına olursa olsun hayata geçirmemiz gerektiğini gösterdi. Bunun için geçtiğimiz mayıs ayında Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'nu çıkardık. Bu kanun ile çok yönlü bir değişim hedefliyoruz. Her şeyden önce, yeni yapılar, yeni hayat alanları, çevreyle uyumlu, enerji verimliliğini esas alan, yeşile önem veren, doğal kaynakları koruyan bir anlayışla inşa edeceğiz. Şimdi yeşil denilince akla hep mezarlıklar geliyor. İstanbul'da mezarlıktan başka neredeyse yeşil alan kalmadı, onun için yeni yeşil alanlara ihtiyacımız var. Esenler'de atacağımız adımlar yıkımların yapılacağı ve onların yerine inşaa edilecek bölge yeşille konutları bir arada özdeş hale getirecek bir proje olacak. Yeni yapılaşma anlayışımızın ekonominin canlandırılmasına, işsizliğin ve yoksulluğun azaltılmasına yönelik bir boyutu da var. Elbette hepsinden önemlisi, mevcut güvensiz yapıları, can ve mal emniyetini temin eden yeni yapıların ikame edilmesi. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu, işte bu hedeflerimize süratle ve etkin şekilde ulaşmamızı sağlayacak bir düzenleme.''
 
-Bakan Bayraktar: ''Kardeşim biz kimsenin evini yıkmayız. Biz kimsenin evini yıkmayacağız. Biz yuva yapacağız yuva''
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ise programda yaptığı konuşmada, bugün bir miladın yaşandığını belirterek, ''Türkiye son 10 yılda dünyanın parmak ısıracağı, tüm dünyanın dikkatini çeken bir gelişme, bir kalkınma içerisindedir'' ifadesini kullandı.
 
Gelinen durum itibarıyla artık Türkiye'nin, Türkiye'nin şehirlerinin bu fotoğrafı vermemesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:
''Şehirlerimizi salaş yapılardan, depreme, afete dayanıksız yapılardan, mühendislik hizmeti almayan yapılardan, gecekondulardan, enerjiyi savuran binalardan kurtarmak zorundayız. Bugün burada 35 vilayette, 65 noktada yaklaşık 6 bin 500 birim konutun yenilenmesi için yıkımını başlatıyoruz. Hayırlı uğrulu olsun. İşte bu 6306 sayılı yasanın özünde, ruhunda, manasında insanın hayat hakkı var, yaşama hakkı var, can emniyeti var.''
 
-Gönüllülük esası-
Bayraktar, gönüllülük esasını temel aldıklarını belirterek, ''Şimdi bizi eleştirenler var. Onlara soruyorum huzurunuzda. Esenler'de dönüşüm yapıyoruz. Biz istemeyen, razı olmayan, gönlü razı olmayan, gönüllülük kazanmayan, gönüllülük esasını yakalamayan hiç kimsenin binasında dönüşüm yapmıyoruz. Önce gönül rızası, önce gönüllülük'' diye konuştu.
 
Bugün başta Marmara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bingöl, Van gibi önemli illerden dönüşümü başlattıklarını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
''Ülkemizde 24 bin 500 kilometre uzunluğunda dalga dalga çok ciddi bir diri fay var. Bu fay üzerindeki 6.5 milyon konutu elden geçirmek zorundayız. Bunun hesabını, kitabını yaptık. Bunların hepsini gözden geçirdik. Ama sıra şimdi bunların dönüşümünde. Bu iş sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışmasıyla olmaz. Halkın empatisi, halkın katılımı, halkın desteği lazım.
 
Şimdi bu işi 3-5 kişi geliyor, engellemek istiyor. 'Bizim evimizi yıkmayın'. Kardeşim biz kimsenin evini yıkmayız. Biz kimsenin evini yıkmayacağız. Biz yuva yapacağız yuva. Önce garibin, gurebanın yuvasını, önce alt gelir grubunun yuvasını, önce orta gelir grubunun yuvasını, barınmaya ihtiyacı olduğu halde ev alacak kadar parası olmayan insanımızın yuvasını yapacağız. Bizim derdimiz bu. Bunun için Başbakanımızın desteği var, Başbakanımızın sözü var. Başbakanımızın taahhüdü var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bize güvenin.''
 
Bayraktar, boş konuşmadıklarını belirterek, şöyle devam etti:
''Yaptık, geliyoruz. 58, 59 ve 60. Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri dönemlerinde 500 bin konut yaptı hükümetler. Yine özel sektöre yatırım ortamını oluşturdu. 4.5 milyondan fazla da özel sektör tarafından konut yapıldı. Biz diyoruz ki, o 6.5 milyon riskli konutu 20 yıl içerisinde inşallah biz bunu ilk hedefimiz olan 2023 yılına çekeceğiz. İlk iki yılda çok ciddi bir atılım yapacağız. Bugün bu iş çok zor bir iş.''
Haziranda Brezilya'ya gittiklerini belirten Bayraktar, ''Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Başbakanımızdan ricada bulundu; 'Sizin yaptığınız kentsel dönüşümü gelin bizim ülkede de yapın'. İnşallah TOKİ eliyle oraya da gideceğiz. Bugün Türkiye'de 256 noktada, 265 bin konut kentsel dönüşüm için projelendirildi. 146 bin konutun inşaatı devam ediyor. 45 bin konutu teslim ettik'' diye konuştu.
 
-Erdoğan, kentsel dönüşümü başlattı-
Törende, konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ve milletvekilleriyle canlı olarak bağlanılan Beyoğlu, Küçükçekmece, Çekmeköy, İzmir, Gaziantep, Samsun, Kahramanmaraş ve Bingöl'deki kentsel dönüşümü başlattı.
 
Başbakan Erdoğan, kentsel dönüşüme dahil edilen vatandaşlara kira yardımı olarak verilmek üzere Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'ya 10 milyon liralık çeki takdim etti.
Tören kapsamında Başbakan Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, daha sonra Sarıgazi'de Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarındaki 10 binanın ''emülit''li patlamayla yıkımını gerçekleştirdi. Dinamite göre daha güvenli olan ''emülit'', zararlı kimyasallar içermemesi nedeniyle çevreye de duyarlı.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır