Şehircilik Şurası 2017 Genel Kurulu Gerçekleşti
08 Kasım 2017
Şehircilik Şurası 2017 Genel Kurulu Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gerçekleştirildi.
Şura’da konuşan Bakan Mehmet Özhaseki, "Ülkemizi, kentsel dönüşüm çalışmaları ile depreme karşı hazırlayacağız. Bunu yaparken de krizi fırsata çevirerek, kültürümüzden ilhamla geleceğe yönelen sağlam yapılar inşa edeceğiz. dedi
Bir taraftan risk taşıyan binaların hızla yenilirken, diğer taraftan da kentsel dönüşümün sosyal boyutlarıyla birlikte ele alınması gereken bir zaruret olduğunu, yaşadıkları tecrübeler ışığında bir kez daha gördüklerini ifade eden Özhaseki, "Ülkemizi, kentsel dönüşüm çalışmaları ile depreme karşı hazırlayacağız. Bunu yaparken de krizi fırsata çevirerek, kültürümüzden ilhamla geleceğe yönelen sağlam yapılar inşa edeceğiz." diye konuştu
Şurada dört farklı komisyon altında çalışmalar yürütüldüğünü belirten Bakan Özhaseki, ilk komisyonun şehirlerde kimlik, planlama, tasarım komisyonu olduğunu hatırlattı.
Bir diğer komisyonun da "Kentsel dönüşüm" konusunu incelendiğini aktaran Bakan Özhaseki, Türkiye topraklarının önemli bir kısmının deprem riski altında olduğunun altını çizdi.
Özhaseki bir diğer komisyonun da "Şehirleşme, göç ve uyum komisyonu" olduğunu anımsatarak, son yıllarda, iç göçün yanı sıra önemli miktarda dış göç alındığını, bu durumun da şehirlerin sosyo-ekonomik yapısını ve çehresini etkilediğini, buna yönelik komisyonlarda çözüm aradıklarını ve önemli notlar aldıklarını dile getirdi.
Son komisyonun da "Yerel Yönetimlerin rolü" üzerine çalışmalar yaptığını vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, şöyle konuştu:
"Şehirlerimizin geleceği, yerel yöneticilerin ufkuyla doğru orantılıdır. Yerel yönetimler bazındaki çevre-şehircilik faaliyetlerine nasıl ufuk ve yol açabiliriz, sorularına cevaplar aradık. İşimizin kolay olmadığını biliyoruz. Çünkü boş bir arazide sıfırdan şehir planlaması yapmıyoruz. Şehirlerimiz çok eski hatta dünyanın en eski şehirleri. Üzerlerinde onlarca kavim yaşamış, medeniyetler kurulmuş. Her birinden çok önemli eserleri bize miras kalmış. Bu şehirler özellikle son 80 yılda çok tahrip edilmiş. Birçok yanlışlıklar yapılmış. Planlamanın çok geç olması başlı başına bir sorun olduğu gibi bu planlamanın bazen yanlışlıklar içermesi yani eski şehirler üzerine yeni şehirler yapılması. Sık sık planların delinip, tahrip edilmesi, ciddi sonuçlar doğurmuş."
Şehircilik Şurası'na katkı veren akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten Özhaseki, 2017 itibarıyla şehirleşme oranının yüzde 88'e ulaştığını, 2050'ye gelindiğinde ise Türkiye'nin yüzde 95'inin şehirlerde yaşayacağının öngörüldüğünü anlattı.