SİEMENS SU VE ATIKSU ARITMA İÇİN GÜVENİLİR PROSES ÇÖZÜMLERİ
Siemens Firması tarafından 21.02.2012 tarihinde Ankara-Rixos otelinde düzenlenen "Suya dokunun" ismi ile su arıtma sistemlerinin tanıtımını içeren sunuma Genel Müdürlüğümüzce katılım sağlanmıştır.
Sunumun açılış konuşması, Siemens Ankara Bölge Müdürü tarafından yapılmıştır. Konuşmasında Siemens olarak Dünyanın birçok ülkesinde yaklaşık 350.000 personel ile elektrik, enerji, son kullanıcı eşyası, haberleşme ve çevre konularında hizmet verdiklerini ifade etmiştir. Su ve atıksu arıtma konusunda da son yıllarda artan bir çalışma yürüttüklerini, değişik ülkelerde çok sayıda uygulamalar yaptıklarını ve Türkiye’de de Sanayi bölgelerine ve Mahalli İdarelere su ve atıksu arıtma tesisleri kurduklarını ifade ettiler.
Yapılan sunumda su ve atıksu arıtma konusunda aşağıda belirtilen işleri yaptıklarını ifade etmişlerdir.
·Biyolojik arıtma
·Çamur Yönetimi
·Koku kontrol
·Durultma prosesi
·Kimyasal besleme ve dezenfeksiyon
·Ultrafiltrasyon Membranları
·Paket içme suyu arıtma sistemleri
BİYOLOJİK ARITMA:
Biyolojik arıtma; bakteri ve diğer mikroorganizmaların, karmaşık yapılı maddeleri parçalayarak daha basit ve daha kararlı maddelere dönüştürülmesi esasına dayanan bir bilim alanıdır. Siemens; Biyolojik arıtmanın rolüne önem verdiğini, küçük sistemler üreterek sahada daha kolay monte edilebilen uygulamalar ve özel tasarlanmış çözümler ürettiğini belirtmiştir. Siemens ORBAL isimli sistemi ile bu alanda başarılı bir atıksu arıtma sağladığını belirterek, Cannibal çamur azaltma sistemi ile çamurun yüksek düzeyde bozunmasını sağladıklarını, çamur üretim miktarını %40-80 oranında azaltarak ve çamurun stabilizasyonunu, nakliyesi ve bertarafına ilişkin maliyetleri önemli ölçüde azalttıklarını ifade etmişlerdir.
ÇAMUR YÖNETİMİ:
Çamur arıtma alanında, Siemens’inde kısmen katılım sağladığı araştırmalar için yapılan yatırımlar ve kamu yararını gözeten politikalar sayesinde güvenli ve etkin çözümler üretilmektedir. Atıksu arıtma tesisi çamurunun gübre olarak kullanımı giderek yaygın hale gelmektedir. Siemens gübreleme amaçlı kullanılabilecek nihai bir ürün elde etmek için SBD Belt tipi çamur kurutma sistemini önermektedir.
KOKU KONTROL:
Atıksu arıtma tesislerinde, gerek hava içerisindeki, gerekse atık sulardaki hidrojen sülfür ve kokuya sebebiyet verebilecek diğer bileşiklerin giderilebilmesi önemli bir konudur. Siemens, gaz ve koku kontrolü için kimyasal gaz yıkama sistemleri, biyofiltreler, aktif karbon ve diğer teknolojilerden oluşan geniş bir ürün portföyüne sahip olduğunu ve uygulamalarda kullandığını belirtmiştir. Ancak Siemens genellikle LO/PRO, çok aşamalı gaz yıkama sistemi ve ZABOCS, organik ve inorganik kokuları arıtmak için absorpsiyon, adsorpsiyon ve biyolojik arıtma teknikleri bir arada olan sistemi kullandığını ifade etmiştir.
DURULTMA PROSESİ:
Debisi yüksek, ancak askıda katı atık miktarı düşük olan tesisler için en uygun durultucu çözüm TRANS-FLO son çöktürme havuzlarıdır. Bu havuzların dikdörtgen şekilli tasarımları sayesinde ilk yatırım ve ekipman maliyetleri büyük oranda azaltılmaktadır. Dairesel son çöktürme havuzlarında, Siemens tarafından geliştirilen çevreden beslemeli ve çevreden uzaklaştırmalı RİM-FLO durultucularının performansının dünya çapındaki birçok atıksu tesisinde kanıtlandığı belirtilmiştir.
KİMYASAL BESLEME VE DEZENFEKSİYON:
Siemens sektörde yaygın olarak kullanılan Wallace&Tierman dezenfeksiyon ve kimyasal besleme teknolojilerinden oluşan geniş bir ürün gamı ile tek kaynaktan benzersiz çözümler üreterek hizmet sunduğunu belirtmiştir. Boru hattına monte edilebilen Barrier UV sistemleri düşük işletme maliyeti isteyen çözümler için kullanılabilir. Kritik öneme sahip içme suyu uygulamalarında ise içme suyuna uygunluğu bağımsız kuruluşlarca onaylanmış Barrier A&M modelleri kullanılmaktadır. Bu modellerin suda yaşayan Cryptosporidium ve Giardia gibi mikroorganizmaları etkisiz hale getirmek için gerekli UV garanti ettiği ifade edilmiştir.
İçme suyu dezenfektesinde kimyasal madde tedarikçilerine bağımlı kalmamak için tam otomatik OSEC yerinde hipoklorit hazırlama sistemleri mevcuttur. Bu sistem ihtiyaca göre yerinde tuzlu sudan hipoklorit üretir. Dezenfektan olarak ClO2 tercih edildiği uygulamalarda ise DIOX ve Millenium III sistemleri yerinde klordioksit üretim üniteleri arasında en geniş seçenekleri sağlar.
ULTRAFİLTRASYON MEMBRANLARI:
MEMCOR membranlar, 1987 yılında içme suyunu arıtma amaçlı kullanım için piyasaya ilk sürülen membran sistemlerindendir. Siemens önerdiği membranların çeşitliliği ile esnek çözümler önermektedir. Basınçlı ve daldırma tip modeller vardır.
PAKET İÇME SUYU ARITMA SİSTEMLERİ:
Trident paket içme suyu arıtma teknolojisi ilk piyasaya sürüldüğünde içme suyu arıtma alanında çok önemli bir ilerleme sağlamıştır. Bu sistem bulanıklık, askıda katı madde, renk, demir, mangan ve bakteri giderimi yanı sıra konvansiyel sistemler ile karşılaştırıldığında düşük yatırım maliyeti, daha az alan ihtiyacı ve yüksek debileri arıtabilmesi özellikleri ile ön plana çıkmaktadır.
Sunum sonunda Firma yetkilileri daha ayrıntılı bilgi için davet edilmeleri halinde Kurumunuza gelerek sunum yapabileceklerini ortak çalışmalar yürütebileceklerini ifade etmişlerdir.